Hjälp oss visa att jordbrukarstöden för Agroforestry är tillräckligt viktiga för att ge remiss-svar på!

Stora saker händer för Agroforestryns utveckling i Sverige lite bakom kulisserna och kontakten med Jordbruksverket har varit intensiv under hösten. Föreskrifter om hur Agroforestry (Trädjordbruk som det nu kallas på svenska enligt Jordbruksverket) ska definieras ligger ute på remiss och vi i styrelsen har skrivit ihop ett svar, se längst ner. Många positiva förändringar har redan gjorts sedan förslagen var ute på samråd men mer kan göras! Nu finns det alltså en insats som ni som intresserar och engagerar er i agroforestry kan hjälpa till med, så vi ber ödmjukast om någon timme av er tid för att hjälpa Jordbruksverket i sitt arbete. Träden är tacksamma för er hjälp, även om det bara skulle innebära att ni kopierar synpunkter från Agroforestry Sveriges svar och kopierar in det i era egna remiss-svar. En mall finns också på remisssidan så det är en ganska enkel proccess. Den 16 oktober är sista dag för att inkomma med svar. Nedan hittar ni också en sammanställning på vad Jordbruksverket har skrivit om Agroforestry i sina olika dokument så ni inte behöver leta.

Vad vi vill be er om är:

1. Att komma med synpunkter till oss om ni tycker att vi borde skriva annorlunda eller har missat något. (Skriv ett mail till anders.linden@agroforestry.se med era idéer eller frågor.)

2. VIKTIGAST: Skriv gärna egna remiss-svar och skicka till Jordbruksverket (till den email som de uppger på remiss-sidan i länken ovan). Ju fler som skriver och ju större intresse vi visar för Agroforestryfrågor desto större vikt kommer de att lägga vid att göra ändringar som gynnar oss som odlare och intresserade. Det är just därför det är bra med många svar från er som privatpersoner eller företag!

Hoppas ni alla och era träd mår bra i höstvädret. Det är en hoppfull tid vi lever i. Mycket att skörda, bunkra inför vinterns vila, och en tid för att fantisera om den kommande vårens prakt och livskraft.

Allt gott till er alla,
Anders Lindén
Ordförande

“Anyone who thinks fallen leaves are dead has never watched them dancing on a windy day.”

– Shira Tamir

Föreskriftsförslag från Jordbruksverket (definition trädjordbruk):

Trädjordbruk Trädjordbruk innebär samodling av träd och buskar med ett- eller fleråriga grödor. Träden och buskarna kan vara placerade i rader, grupper eller enskilt. Träden och buskarna ska vara planterade och producera livsmedel, foder eller andra ekosystemtjänster. Ytorna där träden och buskarna står ska skötas så att de inte växer igen. Ytorna som inte upptas av träd och buskar ska vara möjliga att jordbearbeta med gängse jordbruksmetoder och jordbruksmaskiner. Det ska vara möjligt att skörda den ett- eller fleråriga grödan mellan träden och buskarna. Ytorna som ska gå att jordbearbeta ska täcka minst 50 procent av blocket.

Konsekvensutredning från Jordbruksverket (om trädjordbruk):

2 KAP, 2 §, om trädjordbruk

I den svenska översättningen av den strategiska planen är agroforestry översatt till trädjordbruk. Trädjordbruk ingår som ett av de begrepp medlemsstaten ska definiera i strategisk plan. EU-kommissionen har bett respektive medlemsstat om en definition eftersom det inte finns en vedertagen definition av trädjordbruk som är tillämplig i samtliga medlemsstater. Därför ska istället definitionen finnas i den strategiska planen. Utöver definitionen, som i grunden ska gälla för all jordbruksareal, finns fortfarande möjligheten att erbjuda specifika stöd för anläggning eller upprätthållande av trädjordbruk. Några sådana stöd finns dock inte i den svenska strategiska planen.

För att trädjordbruk ska kunna tillämpas från 2024 behövs även en definition i föreskriften. Den definitionen ska tydliggöra vad som är tillåtet och inte tillåtet för att marken ska räknas som trädjordbruk och vara stödberättigad. Trädjordbruk innebär en aktiv samodling av planterade träd och/eller buskar med ett- eller fleråriga grödor. Ljusförhållandena vara sådana att det kan tas skörd av den ett- eller fleråriga grödan. Samodling kan innebära att spannmål odlas mellan rader med fruktträd eller bärbuskar eller mellan en rad blandad med träd och buskar. Det kan också vara trädgrupper, lähäckar eller mer utspridda träd, med odling av ett- eller fleråriga grödor runt om.

Att träden ska vara planterade innebär att de kan vara planterade genom sådd av frö eller färdiga plantor. För trädjordbruk gäller att igenväxning ska hållas borta. Detta innebär att ytorna där träden och/ eller buskarna är planterade ska skötas så att den inte växer igen med annan vedartad vegetation. Det hade varit möjligt att istället reglera hur de planterade träden och buskarna ska skötas men detta är svårare att kontrollera i praktiken eftersom träd och buskar kan skötas olika beroende på syfte med planteringen.

Till den yta där det finns träd och buskar räknas den del av fältet där lantbrukaren inte kommer att jordbearbeta eller skörda ett- eller fleråriga grödor på marken efter plantering.

De planterade träden och buskarna kan utgöras av arter som redan ingår i grödkodslistan, eller andra arter. Konventionell skogsplantering ingår inte i definitionen.

I trädjordbruk finns ett eller flera tydliga syften med träden och buskarna, till exempel att de ska producera livsmedel eller foder. Även andra ekosystemtjänster som till exempel produktion av energi (biomassa), vindskydd, skydd mot erosion eller nytta för pollinerande insekter är möjliga.

Definitionen av trädjordbruk gäller inte på betesmarker och slåtterängar. Den svenska definitionen är skriven så att den enbart tillämpas på åkermark. Det är inte möjligt att tillämpa trädjordbruk på mark med permanenta grödor där grödan är träd eller buskar. I andra definitioner av agroforestry inkluderas ofta även förekomst av djur på marken. Definitionen som avses här syftar enbart till förekomst av buskar och träd på marken och kopplar inte till om det finns djur på marken eller ej.

Trädjordbruk är ett komplement till jordbruksareal, som i sin tur definierar vad som är jordbruksmark. Därför kommer mark med trädjordbruk ge rätt till flera stöd på åkermark.

De brukade ytorna mellan planterade träd och buskar ska gå att jordbearbeta med gängse jordbruksmetoder och jordbruksmaskiner. Ytorna behöver vara så breda att det går att använda den storlek på redskap som lantbrukarna normalt har tillgång till.

En begränsning av ytorna med träd och buskar på max 50 procent gör att träden och buskarna aldrig kan uppta mer än hälften av blockets areal. Eftersom det ska vara en samodling är det inte heller möjligt att samla all areal med träd och buskar på t.ex. ena halvan av blocket, vid ett sådant fall kommer ytan med träd och buskar inte att uppfylla krav för jordbruksmark längre. Formuleringen om samodling samt att det ska vara möjligt att skörda grödan mellan träden innebär en ytterligare begränsning av andelen träd och buskar. Begränsningen beror också på trädens och buskarnas storlek, eftersom alltför mycket skugga och annan konkurrens från träden och buskarna kan begränsa den växande grödan.

Definitionen i den strategiska planen beskriver enbart träd, men processen för att inkludera buskar i den definitionen har inletts, därför inkluderas buskar i detta förslag till föreskrift. Det kan komma att ändras om inte EU-kommissionen godkänner ändringen.

Remiss-svar och förslag från Agroforestry Sverige:

Lämna en kommentar