En broschyr om Agroforestry för svenska förhållanden!

Nu är den klar. Vår inspirationsskrift om agroforestry för svenska förhållanden. Textförfattare är Linus Linse, Linnéa Pasquier, Mauricio Sagastuy Klie och Anders Lindén från styrelsen. Redaktör och engelsk översättning: Linus Linse, med korrekturläsning av Eva Johansson och Elsa Lagerquist. Form & foto Maja Lindström Kling, paradigmshiftfilm (om inget annat uppges vid bilden). Broschyren ingår i vårt fleråriga projekt “Kunskapsstärkande insatser för att öka konkurrenskraften inom frukt-, bär- och grönsaksodling”med stöd från Europeiska jordbruksfonden genom Jordbruksverket.* Linus Linse och Linnéa Pasquier kommer berätta mer om innehåll och arbete med broschyren på vårt årsmöte för medlemmar och styrelsen i mars, mer info får du som/genom att bli medlem.

I dagarna har även Jordbruksverket publicerat foldern ”Trädjordbruk i Sverige” som de kommer berätta mer om på ett webbinarium 6 mars. Jordbruksverkets skrift riktar sig till rådgivare, lantbrukare, odlare och markägare med en överblick över möjliga tillämpningar i konventionell och ekologisk produktion. Dels innehåller den forskning, dels är den en praktisk handbok om planering, etablering, skötsel och ekonomi för de lantbrukare och odlare som är intresserade av att testa alléodling i ekologisk odling.

Att Trädjordbruk i Sverige kommer nu beror på att Jordbruksverket kommer ut med en ny definition av vad som blir stödberättigat under begreppet Trädjordbruk, på svensk åkermark. Det föreningen Agroforestry Sverige inkluderar i begreppet ”Agroforestry” är mer omfattande och följer EURAFs, det Europeiska agroforestrynätverkets definition.

*Under åren 2021-2024 har vi i Agroforestry Sveriger, tackvare stödet, kunnat genomför en konferens i Alnarp, filmserien ”Svensk Agroforestry – potential och erfarenheter”, en ny hemsida och nu, sist ut, den här broschyren. Sprid den gärna! Linus Linse och Linnéa Pasquier kommer berätta mer om innehåll och arbete med broschyren på vårt årsmöte för medlemmar och styrelsen i mars, mer info kommer snart.

Lämna en kommentar