Webbinarium

Om drivkrafter, företagande och kunskapsöverföring mellan skalor

Det finns ett ständigt ökat intresse för agroforestry i många europeiska länder, så också i Sverige. Agroforestry har många potentiella positiva effekter på ekosystem, miljö och klimat. Det är dock svårt att ändra våra lantbrukssystem då det i dagsläget kräver vilja från såväl producenter och konsumenter som politiker.

Den 14 november 2020 höll vi i ett seminarium som belyste mångfalden i svenska agroforestrysystem, med avsikten att inspirera med goda exempel och spännande växtkombinationer. Med utgångspunkt i dessa intressanta föreläsningar och gemensamma diskussioner hoppas vi kunna identifiera möjligheter och hinder för lantbruksföretag som vill ägna sig åt agroforestry, samt hur vi kan hitta lösningar för att få agroforestry att bli en större del av svensk matproduktion.

Medverkande:

Philipp Weiss
En av våra kunnigaste personer inom skogsträdgårdsodling som är en kraftigt växande odlingsrörelse i hela Norden. Philipp är en av författarna till ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” (Årets trädgårdsbok 2018) ger en överblick av den senaste utvecklingen inom detta område och berätta vilka impulser erfarenheterna från skogsträdgårdsodling kan ge till till agroforestry i stort.

Dennis Olsson
Lantbrukare med djur på fäbod under sommaren och i skogen på gården under vintern. Ser stor potential i agroforestry, både som bevarande av gammal kunskap men också med nya lösningar på problem i dagens matsystem.

Anders Lunneryd
Ekologisk lantbrukare och ordförande i Ekologiska lantbrukarna med många tankar kring hur svenskt jordbruk kan bli mer hållbart. Har nyligen etablerat en alléodling på sin gård utanför Trollhättan.

Mauricio Sagastuy Klie
Mauricio är lärare i Agroforestry på Angereds gård, Naturbruksförvaltningen Västra Götaland. Där undervisar han om olika typer av agroforestrysystem och företagsmodeller för dessa.

Schema:
13:00-13:15 Introduktion
13:15-13:35 Skogsträdgårdsodling, Philipp Weiss
13:40-14:00 Fäbod och skogsbete, Dennis Olsson
14:00-14:15 Paus
14:15-14:35 Alléodling, Anders Lunneryd
14:40-15:00 Agroforestry och företagande, Mauricio Sagastuy Klie 15:00-15:30 DiskussionKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: