Att nötter, frukt och bär från Agroforestrysystem kan ge en rad positiva hälsoeffekter är något som denna nyskrivna artikel fördjupar sig i. Författare: Sarah Taylor Lovell, Kiruba Krishnaswamy, Chung‑Ho Lin · Nicholas Meier, Ronald S. Revord, Andrew L. Thomas.
En betydande del av kaloriintaget skulle kunna komma från nötter som alla har ett större kaloriinnehåll än de allra flesta andra grödor. Det skulle inte bara göra jordbruket mer hållbart, utan också främja vår hälsa. Enligt en omfattande studie genomförd på uppdrag av Världshälsoorganisationen WHO är ett för litet intag av nötter den tredje största kostrelaterade riskfaktorn för försämrad hälsa i EU. Enligt studien är det till och med viktigare att äta tillräckligt med nötter och fettrika frön än att äta baljväxter och minska intaget av läsk [177, 596].
Philipp Weiss, Nötodlarens Handbok


Bilder från en deltagardriven Nötnätverkardag på Holma Folkhögskola den 15 oktober 2023: Galetter på äkta kastanj, (till vänster) Hanna Jönsson, Under Eken/Skogsträdgårdens växter och (till höger) kocken Anna Mårtensson som älskar kastanjer och vill sprida kunskap om hur de kan tillagas för att inta en självklar plats på våra tallrikar. Recept: 2,5 dl kastanjemjöl (alternativt hälften ekollonmjöl) 3 dl vatten, 1-2 ägg från glada höns, en nypa salt, vispa ihop, låt svälla några minuter. Stek i valfritt matfett. Tips till: Päronkompott! Recept: tärnad päron, socker (gärna muscavado) en nypa vaniljpulver, koka ihop tills päronet mjuknat.
Med vetskap om nötternas näringsinnehåll (s. 279) går det att räkna ut hur mycket nötter vi skulle behöva äta för att ersätta en del av kalorierna som kommer från ettåriga grödor och animalier. Om vi för skojs skull antar att ungefär hälften av kaloriintaget ska täckas med nötter behövs det ungefär 250 g stärkelserika nötter som kastanjer och ekollon och 50 g fettrika nötter per dag och person. Då motsvarar fördelningen av kalorierna ungefär Livsmedelsverkets kostråd, även om proteinintaget från nötter hamnar lite i underkant.
Årskonsumtionen per person skulle då hamna på cirka 90 kg stärkelserika och 18 kg fettrika nötter. En fullväxt ek i skogsmiljö kan producera 33-65 kg ekollon per år och fristående exemplar betydligt mer än så (s. 144). Kastanjer producerar i snitt 50 kg nötter per år (s. 31). Det skulle alltså räcka om var och en av oss hade en ek och en kastanj för att täcka ungefär halva vårt kaloribehov i form av kolhydrater. För att täcka halva fettbehovet behövs det en hasselbuske som ger 3-9 kg nötter per år (s. 49) och ett halvt fullväxt valnötsträd (s. 115).
Philipp Weiss, Nötodlarens Handbok



Malda ekollon och fröknäcke samt pastej, båda gjorda på ekollonmjöl och ekollon. Recept, Ola Schubert, Under Ekarna.
Dessa siffror kan också räknas om till kvadratmeter, för att förstå vilka arealer som skulle behövas för att kunna göra nötter till stapelföda. Utifrån siffrorna i tabellen ovan skulle var och en av oss behöva 475 kvadratmeter (det räcker ju med ett halvt valnötsträd) nötodlingsyta. Sammanlagt skulle det alltså behövas en yta på 475 000 hektar för att täcka hälften av den svenska befolkningens kaloribehov med nötter, befintliga nötträd inte inräknade. Det är ungefär samma areal som täcks av Sveriges alla villaträdgårdar och de större tätorternas grönområden [67, 557]. Det motsvarar också något mer än den areal skogsmark som slutavverkas och återplanteras under två år [ 614 ].
Även om vi är vana vid att vår mat kommer från ettåriga åker grödor behöver inte det förbli så för alltid. Tvärtom behöver vi ställa om vår matproduktion från grunden. Vi behöver göra oss mindre beroende av fossilbaserade insatsmedel utifrån. Vi behöver satsa på grödor som klarar ett alltmer extremt klimat bättre än dagens känsliga ettåriga grödor. Vi behöver odlingsystem som bygger upp den biologiska mångfalden i stället för att utarma den. Teknikerna för det finns redan idag och går under samlingsbegreppet agroforestry. Och nötter får en nyckelroll i framtidens agroforestrysystem.
Philipp Weiss, Nötodlarens Handbok


Äkta kastanj före och efter maskinskalning.
