Sverige har som mål att öka livsmedelsproduktionen i hela landet, bevara och utveckla den biologiska mångfalden och få ner utsläppen av växthusgaser till netto noll år 2045. I en nyskriven rapport av Karl-Ivar Kumm, tidigare forskningsledare inom bl.a. betesbaserad köttproduktion på SLU i Skara, undersöks hur tillskapande av stora betesskogsmosaiker och trädplantering i betesmarker kan bidra till att uppfylla dessa mål. Mosaikerna kan innefatta små spridda betesmarker, intilliggande nedlagd- och nedläggningshotad jordbruksmark och mellanliggande skog. Dessa möjligheter att bidra till uppfyllelse av de uppställda målen illustreras genom litteraturöversikt i rapportens första del och beskrivning av praktiska exempel i dess andra del.
Läs rapporten här: Stora betesmarker med växande träd för ekonomiskt och klimatmässigt hållbar köttproduktion – SLU:s publikationsdatabas
Skogsbete förenar målen att öka livsmedelsproduktionen i hela landet, bevara och utveckla den biologiska mångfalden och minska utsläppen av växthusgaser
