Kurs: biologisk mångfald som verktyg för integrerat växtskydd och ökad produktion med mindre insatsmedel

Gratis endagskurs i jordhälsa onsdagen den 5:e oktoberKörslätts Gård i Kvidinge i Skåne! Syftet med kursen är att öka kunskapen om hur jorden mår, hur vi kan få den att må bättre och hur vi kan använda biologisk mångfald som ett verktyg för integrerat växtskydd och ökad produktion med mindre insatsmedel. Kursen tar upp jordhälsa generellt, går igenom olika sätt att analysera jordhälsa i fält, och hur dessa metoder kan ge stöd till beslut i den egna verksamheten. Kursen genomförs av Svensk Kolinlagring genom upphandling av Länsstyrelsen i Skåne. Begränsat platser så registrera idag. Rekommenderas varmt!

Mer info och registrering här: https://mailchi.mp/09dff63c386a/anmalan Genom att lagra kol i jordbruksmark hoppas pilotprojektet Svensk kolinlagring öka böndernas omsättning, främja den biologiska mångfalden och hindra klimatförändringen.

Bilder från tidigare kurstillfälle i september 2022 på Stora Juleboda Gård med inriktning på Agroforestry, en av de tolv gårdar som under tre år testar och utvärderar olika lagringsmetoder. På gården samodlas äppel-, päron- och plommonträd med havtorn, hallon och blåbärsbuskar mm. Mellan träden prioriteras nässlor, våtarv, kärringtand, vitklöver, honungsört och maskrosor. Höns, grisar och får går på skogsbete mellan trädraderna.


Under kursen fick deltagarna bl.a. lära sig hur man gör ett vatteninfiltrations- och ett Brixtest. Att mäta vatteninfiltration är ett mått på hur väl jorden hanterar nederbörd. En hälsosam jord ska kunna hantera stora mängder vatten utan att erodera mot sjöar och vattendrag eller bilda små sjöar på åker- eller betesmarker. Dessa situationer minskar bördigheten på fältet då matjorden försvinner eller kan skapa anaeroba förhållanden som stör eller dödar de mikrober som kräver syre för att överleva. Dessa områden blir då mindre produktiva vilket är negativt ur en ekonomisk synvinkel men också ur ett kolinlagrings- och jordhälsoperspektiv.

Man mäter Brix på olika grödor genom att använda en refraktometer. Brix är ett mått på kvalitén på grödan och jordhälsan. En högre brix gör grödan mer motståndskraftig mot sjukdomar, skadedjur och andra störningar. Ett lågt brixvärde med en skarp linje indikerar att grödan är under stress. Med en refraktometer kan man i en betesmark till exempel jämföra olika arters fotosyntetiska förmåga; har ogräsen högre brix än andra arter indikerar det att ogräsen kommer få ett större övertag. Olika grödor har olika optimala värden beroende på fysiologiska egenskaper. Därför är det viktigt att jämföra rätt typ av grödor med varandra för att det ska vara hjälpsamt och bidra till beslut om åtgärder. När man mäter brix måste man även vara aktsam på väder och tid på dagen eftersom detta påverkar värdena.
De ekologiska hönsen hos Juleboda Gård har daglig utevistelse året runt i äppelodlingen, och flyttas med mobilt hönshus och elstängsel, för att stänga ute rovdjur, till nytt bete var 14:e dag. De har gott om plats, sprätter mellan träden, sandbadar och äter gräs. På natten sover de i hönshuset som är försett med fönster så att det kommer in dagsljus. De får också foder som till största delen är egenproducerat och alltid GMO-fritt,och de får inga mediciner eller antibiotika i förbyggande syfte.
På gården finns dels en grupp med 15 unga grisar som får leva ett fritt liv utomhus, med tillgång till skuggande träd, gyttja och gott om utrymme för att springa omkring, böka och sova djupt nerbäddade i halmen.
I Gårdens omfattande Permaodling med äppelträd, havtorn mm lever ett antal Linderödsvin och några av rasen Berkshire. Dessa arbetar flitigt med att vända på jorden inför sådd, äta upp kvickrot och annat ogräs. De har bra motstånd mot kalla temperaturer och har enkla näringsbehov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: