Alléodling kan minska kväveläckage – Tidningen Extrakt

Läs Extrakts artikel här.

Vid Lönntorps försöksstation i skånska Alnarp ligger en så kallad alléodling, där rader av havtorn, blåbärstry, sälg, äpplen och fläder omger fälten med vanliga grödor. Buskarna och träden kan fylla många olika funktioner. Att kombinera buskar och träd med jordbruksgrödor förväntas bland annat minska förlusterna av näringsämnen. Bland annat vill man med försöket hitta sätt att behålla näringsämnena inom växtsystemet vilket perenna växter väldigt bra på. När rötter av till exempel havtorn, som kan bli ett antal meter långa, växer ner under de vanliga jordbruksgrödorna och tar upp överblivet kväve så bör kväveläckaget minska. Extra rötter kan också kan reglera vattenbalansen, eventuellt skulle det kunna leda till att det inte blir lika blött i marken på hösten och vintern. Foton från Lönnstorps försöksstation, Lomma som besöktes under studieresan som avslutade Agroforestrykonferensen 2022.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: