Kurs i nötodling för sydsvenska förhållanden

Med start i februari 2023 erbjuder Holma Folkhögskola en kurs i nötodling
i samarbete med Anders Lindén & Göran Christiansson. Kurslitteratur: Nötodlarens handbok av Philipp Weiss.
Ansök här. Sista dag 8/1.

Det finns många anledningar att odla nötter. Genom att få mer av vår mat från perenna system, och särskilt träd, skapas förutsättningar för rika ekosystem med en stor biologisk mångfald som samtidigt binder in kol i marken. 

Förutom näringsrik mat kan nötträd och -buskar ge oss flerfaldig skörd i form av virke men också tex. sav, färgpigment och andra produkter. Det finns en lång historia av att samla och odla hassel i Sverige, men det finns också goda förutsättningar att odla andra nötträd, som valnöt och kastanj. För att utveckla kunskap, goda exempel och sorter anpassade för vårt klimat behövs många nötodlare som vill experimentera, samarbeta och byta erfarenheter. 

Kursbeskrivning
Kursen går igenom odling, skötsel, skörd och användning av de mest odlingsvärda nötterna för södra Sverige. Huvudfokus ligger på hassel, valnötter och kastanj men ek och några ovanligare odlingsvärda nötträd tas också upp. Deltagarna arbetar praktiskt med plantering, beskärning, skörd och förökning. Under kursen gör deltagarna också en design för sina egna nötplanteringar och hjälps åt att få tillgång till bra växtmaterial. Kursen kommer vidare belysa hur ett gemensamt förädlingsarbete kan drivas, samt ta upp exempel på hur nötodling kan bedrivas utan att man själv äger marken. 

Kursupplägg
Kursen pågår mellan 18 februari och 15 november med 6 fysiska helgträffar (en eller två dagar) samt 2 kortare digitala möten och två valbara workshops. Däremellan görs fördjupning individuellt och i samarbete med andra deltagare. 

Kursträffar
Träff 1: 18 februari 
Träff 2: 4-5 mars
Träff 3: 8-9 april
Träff 4: 27 maj
Distansträff 3 Juni: 2 h digitalt 
(Juli: Valbart att delta vid förökning genom okulering) 
Träff 5: 26-27 Augusti
(Oktober: Valbart att delta i nötbytardag + workshop om ekollon som mat) 
Träff 6: 18 November 

Kursinnehåll
– Hassel, valnöt, kastanj och ett urval av ovanligare odlingsvärda nötter 
– Skörd, knäckning, torkning, förädling
– Försäljning/Marknadsföring 
– Sjukdomar och skadegörare, växtskydd
– Odlingssystem – samodling, agroforestrysystem
– Etablering, anläggning, plantering
– Förökning av träd och buskar 
– Designa sin nötodling
– Ekollon som mat 
– Odla utan tillgång till egen mark 
– Gemensamt förädlingsarbete 

Mål med kursen 
– Förmedla praktisk och teoretisk kunskap om odling, skötsel, skörd och förädling av odlingsvärda nötter för vårt klimat 
– Designa och planera nötodlingsprojekt anpassade för ens behov och förutsättningar
– Kunna föröka upp egna växter genom olika förökningstekniker
– Ha tillgång till ett nätverk av nötodlare att dela kunskap, erfarenheter och växtmaterial med.
– Ha förståelse för fördelarna med perenna och vedartade odlingssystem.

Plats
Kursen är dels på Holma Folkhögskola i Höör (Skåne) och dels på andra platser så som Söderslätt (Skåne) Laholm (Halland). Till Holma går det att ta sig med tåg och Holma ordnar med samåkning. 

Omfattning och studiemedel 
Kursen är på 25% 

Kurslitteratur 
Handbok för nötodlare, Philipp Weiss. Övrig litteratur tillhandahålls digitalt. 

Kostnader 
Det kostar inget att gå kursen, däremot står deltagare själv för resekostnader inom kursen. Det kan också finnas möjlighet att ta del av växtmaterial, som utsäde och grundstammar, i så fall betalas ett självkostnadspris.  

Antagning
Du ansöker med ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och hur du vill omsätta kunskaperna i praktiken. Berätta gärna vad du har för tidigare erfarenheter och kunskaper som är relevanta. Vi prioriterar deltagare som har plats/förutsättningar att komma igång med nötodling. Ansök här. Sista dag för ansökan är 8/1.

Kontaktperson: Johanna Johansson, johanna.johansson@holmafolkhogskola.se, 0708458364.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: