Filmpremiär: Etablering av Silvopastoral Agroforestry – en intervju med Jesper Sandström på Kyrkbygård

Jesper Sandström, en av Sveriges agroforestrypionjärer, har under de senaste åren planterat in slingrande alléer av frukt- och nötträd på sin åkermark för att förbättra markernas vattenhushållning, biologiska mångfald och produktion.

Träden bromsar vinden och ger skugga så att avdunstningen minskar. Trädraderna är placerade längs åkrarnas höjdkurvor för att förlänga vattnets transport nedåt i landskapet. Mellan trädraderna betar kor och höns i ett kontrollerat rotationsbete. När träden är väletablerade kommer djuren även kunna gå under dem och på så vis få skydd.

Utöver ett vitalare ekosystem med ökad fotosyntes så kommer gården tackvare träden att producera fler produkter, så som äppelmust, cider, frukt, nötter och äkta kastanjer. Träden kommer helt enkelt att både bidra till ökad matsäkerhet och till ett mer produktivt och motståndskraftigt landskap.

Filmen är producerad 2022 av paradigmshiftfilm.com för Agroforestry Sverige med hjälp av Jordbruksverkets projektstöd ”Potential & utvecklingsbehov för konkurrenskraftiga odlingssystem med agroforestry – en kunskapsinventering för att öka konkurrenskraften inom frukt-, bär- och fleråriga grönsaker” 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: